Αθλητική Ψυχολογία, η «Άγνωστη» Επιστήμη

Εδώ και δεκαετίες, η Επιστήμη της Ψυχολογίας έχει εισέλθει και στον χώρο του Αθλητισμού, δημιουργώντας ένα μοναδικό συνδυασμό με αποτέλεσμα η Αθλητική Ψυχολογία να μπορεί να σταθεί αυτόνομα από μόνη της ως Επιστήμη. Αναρίθμητοι σύλλογοι και ομάδες παγκοσμίως, όλων των αθλημάτων, έχουν εντάξει στο δυναμικό τους Αθλητικούς Ψυχολόγους.

Ο Αθλητικός Ψυχολόγος, ως μέλος ενός αθλητικού οργανισμού, έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί και να υποστηρίξει όλους όσους εμπλέκονται σε μία ομάδα ή σε ένα άθλημα, όπως είναι πρωτίστως οι αθλητές και οι προπονητές, αλλά και οι γονείς, οι παράγοντες, τα στελέχη ή διοικούντες.

Οι Αθλητικοί Ψυχολόγοι, αρχικά οφείλουν να είναι πρωτίστως Ψυχολόγοι, κατέχοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου, ειδικότερα όταν δουλεύουν εφαρμοσμένα, πρακτικά και εξατομικευμένα με τους αθλητές. Ένα από τα πιο καίρια σημεία στα οποία ένας Αθλητικός Ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει έναν/μία αθλητή/τρια είναι η διαχείριση διαφόρων συναισθημάτων μεταπτώσεων του αθλητή, βοηθώντας τον να αναπτύξει και να καλλιεργήσει το ψυχολογικό κομμάτι του αθλήματός του με σκοπό τη μέγιστη απόδοση του αθλητή.

Οι αθλητές, αρκετά συχνά, έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις που χρήζουν διαχείρισης. Η αυτοπεποίθηση εντός αθλητικού πλαισίου είναι κάτι που συναντάται πολύ συχνά ως ένα κοινό θέμα για αρκετούς αθλητές, όπως και η διατήρηση η εύρεση νέων κινήτρων. Επιπρόσθετα, η διατήρηση της προσοχής και της αυτοσυγκέντρωσης  όπως και η προσήλωση στους στόχους τους δείχνει να έρχεται αρκετά συχνά στην επιφάνεια ως τα πιο κοινά θέματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσει ένας αθλητής.

Πέραν όμως των αθλητών, και οι προπονητές φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται με Αθλητικούς Ψυχολόγους και σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συνεργασίας (τους επιλέγουν και ως άμεσους συνεργάτες στο team της ομάδας) δουλεύοντας πολύπλευρα με όλους όσους εμπλέκονται στον άμεσο αθλητικό τους κόσμο. Οι προπονητές ειδικότερα των τελευταίων γενεών, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Επιστήμη της Αθλητικής Ψυχολογίας γνωρίζοντας καλά, πόσο πολύ μπορούν να ωφεληθούν  έχοντας άμεση συνεργασία με έναν Ψυχολόγο.

Σταδιακά και οι διοικήσεις αρκετών ομάδων έχουν αρχίσει να εκτιμούν και να αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα αυτής της Επιστήμης. Ολοένα και περισσότερες διοικήσεις, προσλαμβάνουν και εντάσσουν στο δυναμικό τους Αθλητικούς Ψυχολόγους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στην εκπαίδευση των παιδιών που στελεχώνουν τις ακαδημίες των ομάδων τους. Εξειδικευμένα σεμινάρια , τόσο για τους μικρούς αθλητές, ανεξαρτήτως αθλήματος, όσο και για τους προπονητές των μικρών παιδιών αλλά κυρίως και για τους γονείς, λαμβάνουν χώρα τα τελευταία  χρόνια από Αθλητικούς Ψυχολόγους στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και της ενημέρωσης όλων των παραπάνω.  

Το νοητικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο δουλεύεται και εξασκείται πολύ στοχευμένα τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγωνιστικής διαδικασίας για τους αθλητές, άμεση ανάγκη και προτεραιότητα πολλών προπονητών και πρώτο στη λίστα των διοικήσεων ως μία έξτρα παροχή προς τους γονείς των  μικρών αθλητών.

Όσο και να προετοιμαστεί ένας αθλητής σωματικά, αν δεν δουλέψει το νοητικό κομμάτι του αθλήματός του, έχει παραμελήσει κάτι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του. Οι αθλητές και οι προπονητές είναι πρωτίστως άνθρωποι και έπειτα κουβαλούν οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα. Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο Αθλητικό Ψυχολόγο μόνο οφέλη έχει να αποφέρει.

Βερτουδάκης Βασίλης
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Κλινικός Αθλητικός Ψυχολόγος
www.braintherapy.gr