Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία και ποια τα οφέλη;

Τα τελευταία χρόνια, η ψυχοθεραπεία έχει εισέλθει και συνεχίζεται να εισέρχεται στις ζωές και στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται, η δυσφορία από την καθημερινότητα γίνεται οριακά υποφερτή και η ψυχική υγεία δείχνει να είναι στο επίκεντρο περισσότερο από ποτέ. Το καθημερινό άγχος και η πίεση διογκώνουν πολλές φορές την κατάσταση κάνοντας την καθημερινότητά μας ακόμη δυσκολότερη.

Η ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει σε ένα μεγάλο εύρος ψυχικών διαταραχών και δυσκολιών. Πολλές φορές μας προκαλούν δυσφορία όχι τα ίδια τα γεγονότα αλλά οι σκέψεις που κάνουμε γι’ αυτά και ο τρόπος που τα αντιλαμβανόμαστε. Βλέποντας τον εαυτό μας από μια διαφορετική οπτική και σκοπιά, ο ψυχοθεραπευτής έχει ως στόχο να σταθεί δίπλα στις ανησυχίες, τις σκέψεις , τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα του ανθρώπου που έχει απέναντί του, λειτουργώντας ως καθρέφτης της ψυχής του.

Η ψυχοθεραπεία, έχει τη δυνατότητα, εφόσον ασκείται από κάποιον Ψυχολόγο που έχει εξειδικευτεί σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, να βοηθήσει τον άνθρωπο που αιτήθηκε τη θεραπεία, να διαχειριστεί μια σειρά από δυσκολίες και προβληματισμούς.

Η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, αναφέρει πως οι σκέψεις και μάλιστα οι αρνητικές σκέψεις είναι αυτές που επηρεάζουν τόσο το συναίσθημά μας όσο και την συμπεριφορά μας. Όταν εντοπίσουμε και  αναγνωρίσουμε τις αρνητικές σκέψεις που μας οδηγούν να αισθανόμαστε δυσάρεστα , τότε μπορούμε να τις αλλάξουμε. Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αυτό κατ’ επέκταση θα επηρεάσει τόσο τα συναισθήματά μας όσο και την συμπεριφορά μας. 

Αν για παράδειγμα νιώθουμε έντονος άγχος, συνήθως το συναίσθημα είναι αυτό που εντοπίζουμε ευκολότερα και όχι τις σκέψεις που κάνουμε, τότε θα προσπαθήσουμε να βρούμε τι είναι αυτό που μας προκαλεί το άγχος. Εντοπίζοντας την στρεσογόνα κατάσταση, στοχεύουμε στην αντικατάσταση των σκέψεων και το πως αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που μας έχει προκαλέσει το άγχος. Μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές και «δουλειά» με τον εαυτό μας , εκπαιδεύοντας σταδιακά τον εγκέφαλό μας για τις αλλαγές που θα έρθουν, η ψυχοθεραπεία έχει δείξει ότι μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για συνθήκες όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.    

Η ψυχοθεραπεία, και συγκεκριμένα η Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά κάποιον άνθρωπο που βιώνει έντονο άγχος. Επίσης, έχει φανεί να εφαρμόζεται εξαιρετικά σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές όπως είναι η Κατάθλιψη, οι Κρίσεις Πανικού, οι Ειδικές φοβίες, η Αγοραφοβία και η Κοινωνική Φοβία και η Ιδεοψυχανγκαστική Διαταραχή.

Επιπρόσθετα άνθρωποι με σεξουαλικές ή διατροφικές διαταραχές ή οι άνθρωποι που μετά από ένα ισχυρό τραυματικό σοκ στη ζωή τους, με χαμηλή αυτοπεποίθηση ή με εξάρσεις θυμού, προσέρχονται για θεραπεία με σκοπό την ανακούφιση και την καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους.

Με αυτό τον τρόπο συνειδητοποιούμε πως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας ξεκινάνε από τον εγκέφαλο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ψυχοθεραπεία έχει παρόμοιες ιδιότητες με την χρήση φαρμάκων, επιφέροντας τις αλλαγές που αναζητούμε σε συναισθηματικό αλλά και γνωστικό επίπεδο.

Το να ζητήσουμε βοήθεια είναι ένδειξη ΔΥΝΑΜΗΣ και όχι αδυναμίας.

Βερτουδάκης Βασίλης

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Κλινικός Αθλητικός Ψυχολόγος

www.braintherapy.gr