Ψυχοθεραπεία και παιδιά. Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου χρειάζεται τη βοήθεια Ψυχολόγου;

Ολοένα και περισσότεροι γονείς αναζητούν τη βοήθεια Ψυχολόγων και Ψυχοθεραπευτών για τα παιδιά τους στη σημερινή εποχή. Η θεραπεία των παιδιών και εφήβων συνεχώς κερδίζει έδαφος καθώς οι ανάγκες των παιδιών δείχνουν να είναι αυξημένες. Αρκετά παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα και δυσκολίες όπως το άγχος για τις επιδόσεις στο σχολείο ή η μη ικανότητα από πλευράς των παιδιών να ανταπεξέλθουν στις σχολικές απαιτήσεις. Αρκετές φορές τα παιδιά έχουν την ανάγκη να εκφράσουν τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ή θέλουν να συζητήσουν θέματα που αφορούν είτε την οικογένεια, είτε το σχολείο είτε θέματα που αφορούν τους φίλούς τους ή τις σχέσεις τους.

Πολλές φορές η απώλεια ενός σημαντικού προσώπου από τη ζωή ενός παιδιού όπως ο θάνατος ενός από τους δύο γονείς ή ένα ξαφνικό διαζύγιο μεταξύ των γονέων δημιουργεί δυσφορικά συναισθήματα σε ένα παιδί. Επίσης, η ύπαρξη μιας σωματικής ασθένειας στον περίγυρο του παιδιού (οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον) ή αιφνίδια αλλαγή τόπου διαμονής, μπορεί να προκαλέσει στο παιδί-έφηβο κάποιου είδους τραύμα σε ψυχικό επίπεδο.

Όταν παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού, στις συνήθειες του, στον ύπνο του ή στο φαγητό του είναι σημαντικό πρώτα να επικοινωνήσουμε με το ίδιο το παιδί και έπειτα να απευθυνθούμε σε κάποιον Ψυχολόγο με κατάλληλη εκπαίδευση και πείρα στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Επιπρόσθετα, αν παρατηρήσουμε μειωμένη απόδοση του παιδιού στα μαθήματά του, σημαντική πτώση των βαθμών του, μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες  ή υπερβολικού τύπου ξεσπάσματα και ανεξέλεγκτο θυμό , τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον Ψυχολόγο που εμπιστεύεστε.

Ακόμη, οι ξαφνικές συστηματικές σωματικές ενοχλήσεις του παιδιού, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι ή την κοιλιά καλό αν είναι να επικοινωνήσουμε με κάποιον γιατρό και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν οι πόνοι εξακολουθούν να επιμένουν ενώ οι εξετάσεις είναι καλές, τότε βρείτε κάποιον Ψυχοθεραπευτή που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα σωματικά συμπτώματα ,όντας αποτέλεσμα ψυχολογικών θεμάτων που αντιμετωπίζει το παιδί.  Αν επίσης υπάρχει κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής , λεκτική, σωματική ,συναισθηματική ή ακόμη και σεξουαλική απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατόν σε Ψυχολόγο.  

Η υπερβολική απομόνωση και εσωστρέφεια ενός παιδιού μπορεί να μας οδηγήσει στη σκέψη ότι κάτι συμβαίνει με το παιδί μας. Η παιδική κατάθλιψη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ άλλων ασθενειών που ευθύνονται για την μη ομαλή λειτουργικότητα των παιδιών. Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, έντονα ξεσπάσματα σε κλάματα, υπερβολικές αντιδράσεις ίσως είναι σημάδια που μας προμηνύουν ότι χρειάζεται να γίνει μια εξατομικευμένη παρέμβαση ενός Ειδικού Ψυχικής Υγείας.

Αρκετά παιδιά επίσης αντιμετωπίζουν διάφορες μαθησιακού τύπου δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσορθογραφία ή ΔΕΠ Υπερκινητικότητα  αλλά και αναπτυξιακά ζητήματα, κινητικές δυσκολίες, διαταραχές επικοινωνίας ή ευρύτερα προβλήματα υγείας. Οι διατροφικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι αρκετά συχνές πλέον, όπως και ο εθισμός από το διαδίκτυο ή από άλλες ουσίες. Η κατάχρηση και η παραβατικότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο πλέον που «αναγκάζει» αρκετούς γονείς να αναζητήσουν βοήθεια.

Τέλος, αρκετά παιδιά και έφηβοι επισκέπτονται Ψυχολόγους είτε λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης είτε για ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού. 

Φροντίστε να απευθυνθείτε σε Ψυχολόγους που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν την ανάλογη πείρα και εξειδίκευση με παιδιά και εφήβους. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας, όποτε όσο πιο σύντομα εντοπιστεί μία δυσκολία τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να διαχειριστεί. Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά και ειλικρινά με τα παιδιά μας. Η επίσκεψη σε ένα Ψυχολόγο μπορεί να προλάβει μια κατάσταση και να βοηθήσει το παιδί να γίνει πιο λειτουργικό στη καθημερινή του ζωή.

Βερτουδάκης Βασίλης
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Κλινικός Αθλητικός Ψυχολόγος
www.braintherapy.gr