Ψυχοθεραπεία & Αθλητισμός

 • Η ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική σε ένα πλήθος ψυχικών προβλημάτων και διαταραχών. Ένας από τους κόλπους, στους οποίους έχει εισέλθει η ψυχοθεραπεία και εφαρμόζεται αποτελεσματικά είναι και αυτός του αθλητικού κόσμου απαντώντας στις ανάγκες των αθλητών/τριών.
 • Ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές/τριες όπου η ψυχοθεραπεία έχει δείξει ότι βοηθάει είναι μεταξύ άλλων, το άγχος απόδοσης και επίδοσης, οι αρνητικές σκέψεις των αθλητών/τριών και η διαχείριση των έντονων και δυσάρεστων συναισθημάτων που βιώνουν.
 • Όπως στη ζωή έτσι και στον αθλητισμό υπάρχει διαρκής αλληλεπίδραση σκέψεων, συναισθημάτων , συμπεριφορών και σωματικών αντιδράσεων είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά από έναν αγώνα ή μία προπόνηση.
 • Η αθλητική καθημερινότητα έχει απαιτήσεις. Ορισμένες από αυτές είναι η επιδίωξη της αγωνιστικής και της επαγγελματικής επιτυχίας, το άγχος απόδοσης, το φαινόμενο της κατάρρευσης υπό πίεση σε κρίσιμες στιγμές, τα αρνητικά συναισθήματα, η επαγγελματική εξουθένωση και η κλινική τελειοθηρία.
 • Ορισμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά επιτυχημένων αθλητών όπου τίθενται και ως συνήθεις θεραπευτικοί στόχοι από τους αθλητές δείχνουν να είναι η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους, η αυτοπεποίθηση, η αθλητική ευφυία, η ανταγωνιστικότητα, η ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης, η επίτευξη στόχων , η αισιοδοξία κ.α. 
 • Πολλοί αθλητές έρχονται στην ψυχοθεραπεία θέλοντας να πετύχουν μια αίσθηση αβίαστης απόδοσης σε συνδυασμό με απόλυτο έλεγχο και συγκέντρωση σε αυτό που κάνουν. Η «ψυχολογική ροή» δείχνει να είναι ένα από τα πιο καίρια θέματα που απασχολούν πληθώρα αθλητών/τριών.
 • Η κρισιμότητα πολλές φορές ενός αγώνα και η αντίληψη της προσωπικής απόδοσης του αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα δείχνει να «πονοκεφαλιάζει» πολλούς αθλητές/τριες.
 • Το φαινόμενο της κατάρρευσης υπό πίεση και της απόδοσης στον υπέρτατο βαθμό «μπερδεμένο» με τις προσδοκίες τους, δείχνει να αφορά αρκετούς αθλητές/τριες, ερχόμενοι με αυτό ως κύριο αίτημα στη θεραπευτική διαδικασία.
 • Οι σκέψεις που συνήθως «δυσκολεύουν» τους αθλητές είναι κατά βάση αρνητικές και μερικές εξ’ αυτών είναι : «Δεν θα πάει καλά», «Δεν θα τα καταφέρω», «Δεν μπορώ να κερδίσω» , «Κάνω όλο λάθη» , «Δεν είμαι αρκετά καλός/η» , «Θα τους απογοητεύσω».
 • Ο/η κάθε αθλητής/τρια είναι ξεχωριστός/ή και μοναδικός/ή. Έχει εξατομικευμένες και μοναδικές ανάγκες που ακόμη και αν φαίνονται ίδιες με του συναθλητή του, δεν είναι. Στόχος της ψυχοθεραπείας στον αθλητισμό είναι να δούμε ατομικά οτιδήποτε απασχολεί τον/την αθλητή/τρια.
 • Τα πιο συχνά θέματα των αθλητών/τριων είναι : η αυτοπεποίθηση , τα υψηλά κριτήρια και οι προσδοκίες, οι άκαμπτοι κανόνες και η λανθασμένη αντίληψη επιτυχίας-αποτυχίας, η πεσμένη διάθεση, η δυσκολία στον ύπνο, οι φόβοι, η συνεχής σύγκριση με άλλους, η επικριτική αυτοομιλία και η αντίληψη του εαυτού ως αποτυχημένος/η.
 • Η συμβουλευτική των αθλητών/τριων έχει αποδειχθεί , μέσα από έρευνες, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους ίδιους/ες.
 • Μέσω εξειδικευμένων τεχνικών και παρεμβάσεων ο Αθλητικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής βοηθάει τον/την αθλητή/τρια να διαχειριστεί και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, αλληλεπιδρά και συμπεριφέρεται σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο.


Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΘΛΗΤΗΣ.  ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΣΕΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ